harp
about kvarnofoni attimi video news contact partners historyHarp Art Lab anordnar en ljudkonstfestival i Harplinge väderkvarn 4-6 juli 2014 på temat honungsbin. Konstnärer från hela världen har bjudits in för att tillsammans med Svenska konstnärer och lokala biodlare förvandla Harplinge väderkvarn till en surrande bikupa fylld med ljudkonst, konserter, dans och performance.

Välkommen till
BZZZ! INTERNATIONELL LJUDKONSTFESTIVAL 2014

Festival: 4 - 6 juli
fre - sön:
13.00 - 20.00

Utställning: 4 juli - 17 aug
fre - sön: 13.00 - 18.00


HARP ART LAB, Harplinge Väderkvarn, Kvarnliden 8, HarplingeHarp Art Lab har i år valt att fokusera på binas situation och det globala problemet med Colony Collapse Disorder. Genom pollinering förser bina oss med tredjedel av vår föda. Något som nu hotas.

- Vi har bjudit in konstnärer att ta sig an temat och det har blivit en härlig blandning av installationer, film, performance, konserter, spel, dans, provsmakning, workshops och partaj, säger Kajsa Magnarsson, festivalens curator.

- Cirka 20 konstnärer kommer att arbeta på plats i Harplinge veckorna före festivalen. Vi har byggt upp ett nätverk med de lokala biodlarna och tanken är att konstnärerna ska samarbeta med dom på plats. Men redan nu har biodlarna börjat filma och spela in sina bin. Helst skulle jag vilja se en konsert där biodlarna spelade sina egna bi-ljud, säger Kajsa.

- Detta är helt i linje med Harp Art Labs ambition att skapa processer mellan Harplingebor, konstnärer, och besökare från hela världen, säger Julijana Nemeti som tillsammans med Mikael Ericsson startade Harp Art Lab 2010.

Harp Art Lab har valt att fokusera på ljud- och klimatkonst och verksamheten bedrivs i Harplinge väderkvarn som ligger strax norr om Halmstad. Väderkvarnen, som är en Holländare, byggdes 1895 och är Sveriges största, fullt fungerande väderkvarn. 2012 byggde Mikael Ericsson om kvarnen till “Kvarnofon”, som är en självspelande kyrkorgel som drivs av väderkvarnens vingar.

- Jag har kombinerat tre maskiner från tre tidsåldrar: väderkvarnen, kyrkorgeln och det självspelande pianot, säger Mikael Ericsson.

Kvarnofonen är ett unikt ljudkonstverk som styrs med hjälp av pianorullar. En del av rullarna är lika gamla som kvarnen men fungerar fortfarande alldeles utmärkt. Som permanent ljudkonstverk kommer Kvarnofonen att ingå i BZZZ Ljudkonstfestival 2014.

Programmet är fullspäckat från och med fredag eftermiddag den 4 juli och fortsätter hela helgen fram till söndag. Installationer och filmer från festivalen kommer sedan att visas hela sommaren t.o.m 17 augusti som är gratis och är öppen för allmänheten.

PROGRAM

(med reservation för ändringar)

HARP ART LAB / FREDAG 4 JULI


13:00-20:00
INSTALLATIONER
Leif Holmstrand
Maciej Baczyk
Charli Clark/Can Uzer
Niklas Sjösvärd
Simon Mattisson
Rima Otilia Qvale
Ann Louise Liljedahl

MOBILA LJUDINSTALLATIONER
Michelle Collins
Michael Reuter

ONE TO ONE PERFORMANCE
Ruta Vitkauskaite

17:00
DANSPERFORMANCE
Rickard Fredborg

18:00
KONSERT/PERFORMANCE
Agnes Mercedes

19:00
KONSERT/PERFORMANCE
Bioni Samp

20:00
KONSERT/INSTALLATION
Niklas Sjösvärd

HARP ART LAB / LÖRDAG 5 JULI


13:00-20:00
INSTALLATIONER
Agnes Mercedes
Leif Holmstrand
Maciej Baczyk
Charli Clark/Can Uzer
Niklas Sjösvärd
Simon Mattisson
Rima Otilia Qvale
Ann Louise Liljedahl

One to one performance
Ruta Vitkauskaite

Mobila ljudinstallationer
Michelle Collins, Michael Reuter

17:00
Rima Otilia Qvale

18:00
Softday

19:00
Maciej Baczyk

20:00
Klara Andersson

21:00
Michael ReuterWORKSHOP MED SOFTDAY
OM BI-LJUD
15 APRIL 2014
Harp Art Lab, Harplinge Väderkvarn


Syftet med workshopen var att starta ett samarbetsprojekt mellan biodlare, konstnärer och musiker kring bi-ljud och biodlingens utmaningar i dagens samhälle. Workshopen blev välbesökt och leddes av Softday.

Läs mer om workshopen
Den irländska duon Softday genomförde projektet Amhrán na mBeach (Song of the Bees), 2010-2013, vilket involverade en grupp irländska biodlare, en kammarorkester, en kör med Benedektinermunkar en organist, samt en poet som skrivit en dagbok om sin biodling. Tillsammans framförde de det resulterade stycket i klostret Glenstal Abbey, i April 2013. Musiken som framfördes var baserad på vetenskapliga data från Irlands biodlare, t.ex. förekomsten av varroakvalster, yngelröta, m.m!

Softday kommer att framträda på:

BZZZ! INTERNATIONELL LJUDKONSTFESTIVAL 2014

Festival: 4 - 6 juli
fre - sön:
13.00 - 20.00

Utställning: 4 juli - 17 aug
fre - sön: 13.00 - 18.00


HARP ART LAB, Harplinge Väderkvarn, Kvarnliden 8, Harplinge
SOUND PROCESSED MILK AND HONEY
Performance av Kajsa Magnarsson


HARP ART LAB / SUPERMARKET
STOCKHOLM INDEPENDENT ART FAIR
14 - 16 FEB
2014KVARNOFON

Permanent ljudkonstverk för väderkvarn och självspelande kyrkorgel
Mikael Ericsson 2012
Harp Art Lab | Harplinge Väderkvarn