harp
about kvarnofoni attimi video news contact partners history

KVARNOFONI

Mikael Ericsson
2012-2016

Kvarnofonen är en permanent ljudinstallation som använder sig av Harplinge väderkvarns vingar och maskineri. I den sju våningar höga byggnaden har en självspelande kyrkorgel installerats som drivs av vindkraft. Projektet är en pågående process där besökarna kan följa arbetet genom konstnärens dagliga demonstrationer av Kvarnofonen.

VIDEO 2011-2014
PHOTO 2012

PHOTO 2013

Rent tekniskt fungerar det så här: Vinden sätter väderkvarnens vingar och maskineri i rörelse och kraften överförs till en serie bälgar som ger luft till kyrkorgelns pipor. Kompositionen styrs av pianorullar från ett självspelande piano som byggts om och anpassats till kyrkorgeln. Hålkortsrullar användes vid industrialismens födelse till att styra vävmaskiner. Detta binära system är med andra ord en föregångare till den moderna datorn med den skillnaden att KVARNOFONEN styrs helt utan elektricitet. Även om tekniken är över hundra år gammal är den förvånansvärt exakt. Det är även Harplinge väderkvarn som tillhör den yngsta generationen väderkvarnar och en av de allra mest tekniskt avancerade.

Projektet är det första stora experimentet som genomförs i Harp Art Lab och är tänkt att inte bara leverera ljud utan även involvera besökare och ljudkonstnärer till nya projekt.

Kassel vs. Harplinge

För bokning:
info@harpartlab.se

070 7304631

Mikael Ericsson

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK: facebook.com/harpartlab
Mikael Ericsson har fått stöd från Stiftelsen Framtidens Kultur, Kulturbryggan och Stiftelsen Längmanska Kulturfonden till genomförandet av Kvarnofonen.KVARNOFONKONSERT MED ERICSSON, WAGNER OCH LISZT
Lör 17/6, 15/7 13.00-14.00

Mikael Ericsson framför nya verk för Kvarnofon av Ericsson, Wagner och Liszt. Fri entré.

Plats: HARP ART LAB, Harplinge väderkvarn
Stück für Kvarnofon und Chor - Mikael Ericsson meets Amici del Canto from Wuppertal, Germany 
Kvarnofonen - Permanent Ljudinstallation i Harp Art Lab, Harplinge väderkvarn
TJ Stef & Millophonia Mike - Live from Harp Art LabKvarnofonen möter Amici del Canto från Wuppertal


Kvarnofonen - reportage från "Kust och Hav" TV 4, 13/4 2013

Kvarnofoni - en permanent ljudinstallation för Harplinge väderkvarn

Fininställning av Harplinge väderkvarn
Harplinge väderkvarns vingar seglar igen

Mikael Ericsson presenterar Kvarnofoni projektet
HARP ART LAB är ett laboratorium för ljudkonst som har verksamhet i Harplinge väderkvarn strax norr om Halmstad. Konstlaboratoriet är en unik plattform för att utveckla innovativa, tvärvetenskapliga idéer och projekt tillsammans med konstnärer och besökare.


Vår huvudsakliga arbetsmetod är en socialt engagerad och diskursiv ljudkonst praktik. Drivkraften bakom vårt arbete är främst miljö-, politiska och sociala genom att utforska omtvistade territorier som sedan förmedlas på ett vetenskapligt och kreativt sätt till allmänheten.

Founders: Julijana Nemeti & Mikael Ericsson
Harp Art Lab | Harplinge Väderkvarn