harp
about kvarnofoni attimi video news contact partners history
UDDA LJUD BLIR KONST


Först några timmars teori, sedan lite praktisk träning och på kvällen konsert av den helt nybildade ensemblen Så skedde under lördagen när fem personer skapade ljud tillsammans utifrån en speciell musikalisk idé.

Salongen på Söder var spelplats för en ljudrik workshop under lördagen. Fem personer hade nappat på en inbjudan från slagverkaren Per Sjögren och mezzosopranen Monica Danielsson.

Utmaningen bestod i att under en knapp dag lära sig ett stycke av tonsättaren John Cage. Några timmar senare skulle det uppföras som del i en konsert.

– Jag är själv ljudkonstnär och tyckte det skulle vara kul att vara med i en workshop som denna. Då ser man hur andra gör och kan knyta nya kontakter med likasinnade, säger Mikael Ericsson som tillsammans med Juliana Nemeti åkt från Halmstad på morgonen.

Dan Schyman är frilansande musiker och Malmöbo. Han komponerar egna stycken och säger sig gilla tanken på att skapa musik på detta vis.

– Jag gillar John Cages filosofiska sätt att se på musik, säger han.

Deltagarna har precis ätit lunch efter en förmiddag som gått i teorins tecken. Nu är det dags att ta sig an instrumenten i salen, eller vara kreativa och hitta egna ljud som de gillar.

– Gör helst egna, unika ljud som ni kan uppföra med era röster eller kroppar, instruerar Per Sjögren.

Om varje person deltar med några ljud var, och uppför de enligt ett schema som är gjort för ändamålet, blir resultatet ett intressant stycke, det kan Per Sjögren garantera.

Uppstår det emellanåt tystnad under stycket är det bara bra, hävdar han. Inte minst för publiken skull.

– Det skärper ens uppfattningsförmåga. Man lyssnar mer uppmärksamt efter nästa ljud.

Det är första gången han och kollegan håller i arrangemanget i Helsingborg, men för dem är det femte stoppet på en liten turné.

– Vi lyckas visa att vem som helst kan framföra ett stycke och bilda en ensemble på bara en dag. Det enda som krävs är intresse för att hitta ljud och inte bara vanliga toner, säger Per Sjögren.

Marika Rasmusson

Helsingborgs Dagblad 2014-11-29


Harp Art Lab & Helsingborgs Cage Ensemble
Salongen Helsingborg 29 nov 2014
 Harp Art Lab | Harplinge Väderkvarn